Topp 6 Stockholms tekniska uppstartshistorier av 2017

Regionen har än en gång cementerat sin position som en världsledande teknisk ledare med uppkomsten av fler enhörningar, upprättandet av mer internationella företag och fortsatt uppfinningsrikhet inom sektorn.

Det skulle vara svårt att samla stadens många framgångar i en enda artikel, så här är de topp 10 handplockade tekniska berättelserna och utvecklingen som kommer ut ur Stockholm 2017.

1. Stockholm: “Impact” enhörningsfabrik

Stockholms start-ekosystem är ett av världens bästa (se punkt 7 nedan), så det är ingen överraskning att så många Stockholm-baserade företag har nått enhörningsstatus.

En stor del av den framgången är dock Stockholms “pay-it-forward” etos, där framgångsrika grundare ger tillbaka till startmiljön.

Denna tillvägagångssätt är kanske bäst exemplifierad av Niklas Adalberth, medgrundare till det miljarder dollar svenska företaget Klarna, och hans lansering av Norrsken Foundation, en ny typ av investeringsfond som stöder entreprenörer med teknik för att lösa världens mest pressande utmaningar.

I slutet av 2017 var Stockholms Norrskenhus – “Europas största knutpunkt för effekt och teknik” – hemma för mer än 120 företag som Adelberth räknar med kommer att definiera en ny klass av “enhörning”.

“I stället för att få ett företag att värdera en miljard vill vi att det positivt påverkar en miljard människor. En impuls enhörning, “berättade han nyligen TechCrunch.

2. Stockholmsmännen baskar i värme i närliggande dataparker

Tekniska scenen i Stockholm har värmts upp, i varje mening av ordet.

Eftersom fler datacenter är etablerade i regionen ökar också den intensiva värmen de genererar.

För att inte slösa bort värmeöverskottet har Stockholm samarbetat med infrastrukturföretagen Fortum Värme, Ellevio och Stokab för att bilda Stockholms dataparker. Projektet återställer värme som då kommer att användas för att leverera 10 procent av stadens bostadsuppvärmning, och stöder stadens mål att vara fossilt bränslefritt år 2040.

3. Stockholm spelplats FTW

Stockholms spelindustri har länge varit en av de mest konkurrenskraftiga på fältet och dess framgångssträcka fortsatte till 2017.

Enligt Game Developer Index 2017 finns det för närvarande 2596 spelutvecklare anställda av 123 företag i större Stockholmsregionen. Allt från speljättar inklusive King, Mojang och Paradox Interactive till mindre indiestudior som Lionbite Games och Fatshark, är staden ett verkligt nav för spelaktivitet.

2017 var också det år som den prisbelönta Stockholm-baserade utvecklaren EA DICE blev 25 år, medan dess mest kända spel slagfält blev 15. Med den typen av livslängd för studior i staden är det lurt att Assassin’s Creed-utvecklaren Ubisoft bestämde sig för att starta en 100-personars utvecklingsstudio i Stockholm i augusti.

4. Stockholm heter Europas näst bästa stad

Sverige förekommer ofta på toppen eller i närheten av globala rankningar för, ja, nästan allt.

Stockholms stad är inte heller främling till toppen av olika listor. Och i december 2017 tjänade det blomstrande tekniska samhället och den avancerade tillverkningssektorn den till att bli den ledande näst bästa staden i Europa av Milken Institute, en oberoende ekonomisk tanktank med säte i Santa Monica, Kalifornien.

Tillkännagivandet erkänner möjligheterna till välstånd inom staden, mäta ekonomisk prestanda med hjälp av “resultatbaserade mätvärden, inklusive skapande av arbetstillfällen, lönevinster, tillverkning och kompetent serviceindustriskoncentration.”

5. Känn åskan: Stockholm IPO och avsluta bomullsrullarna på

Stockholmsbörsen återupptogs med nya listor 2017 och fortsatte en trend från 2016.

Enligt årsskiftet från Nasdaq fanns det 96 nya noteringar på Stockholms huvudmarknad och den alternativa First North-marknaden 2017, inklusive 71 börsintroduktioner.

I själva verket dominerade First North Stockholms IPO-scen, som står för 80 procent av det totala antalet IPO, vilket visar att det är “en bra plattform” enligt Adam Kostyál, Nasdaqs chef för europeiska företagslistor.

“Entreprenörföretag kan komma in, mogna, få erfarenhet och sedan ta nästa steg,” berättade han för Bloomberg.

Det har också varit spännande prat om Stockholm-baserade enhörningen Spotify kommer offentligt med en värdering på 20 miljarder dollar, enligt investeringsbanken GP Bullhound.

6. Stockholm kryssningar mot Europas första 5G-utbyggnad

I september distribuerade Ericsson, Telia och Intel det första offentliga 5G-nätverket i Europa i samband med slutförberedelser för att lansera 5G i Stockholm 2018.

Den femte generationen (5G) trådlösa anslutningen har byggts för att hålla fast vid ökad efterfrågan på enheter som behöver en mobil internetuppkoppling, och kommer att säkerställa snabba internettjänster.

Telia Företagets globala nätverkschef Gabriela Styf Sjöman förklarade att företaget vill tidigt med 5G och “få det till liv i Stockholm, Tallinn och Helsingfors 2018”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *