sverige bästa landvärlden god mänsklighet

Om FN gav ut MVP-troféer för hela länder skulle Sverige vinna hands-down.

Enligt en ny rapport kallad “Good Country Index”, som rankade 163 länder genom sina bidrag till det globala samhället, tar Sverige överst på topp. I enskilda kategorier gjorde den lilla norden först i åtgärder av välstånd och jämställdhet och hälsa och välbefinnande.

“Sverige måste vara uttråkad av att komma fram i varje blodigt landindex, men det är faktum i saken”, säger Simon Anholt, en oberoende politisk rådgivare och indexets skapare, The Local.

Som Anholt föreslår är Sverige ingen främling för att lista över innovativa länder. I september i fjol rankades det tredje i Global Innovation Index, framför allt för dess elitforskningsuniversiteter. Inom de senaste fyra åren har det aldrig fallit utanför de tre bästa.

LÄS MER
Iran menar Sverige som är bosatt i död på israeliska spionageavgifter
Ryska mannen förbjuden från Sverige försöker återvända för katt
För att sammanställa Good Country Index skapade Anholt 35 separata kategorier som han till slut destillerade till sju stora hinkar: Vetenskap och teknik, Kultur, Internationell fred och säkerhet, Världsordning, Planet och klimat, Välstånd och jämställdhet och hälsa och välbefinnande.

Uppgifterna kom från källor som FN och Världsbanken, de lokala rapporterna.

Sveriges dominans i jämställdhets- och välbefinnandekategorierna härrör från dess insisterande på mänskliga rättigheter för alla, både stater och utomlands. Sveriges föräldraledighetspolitik är till exempel en av de mest generösa i världen – nya mammor och pappor tar 480 dagar, varav 90 är endast reserverade för fäder som ett sätt att främja bindning.

Det skickar också ofta sina egna läkare till hjälp med hälsokriser i andra länder och ger hjälp under pandemier.

Med tanke på exporten av tungvapen och flyktingrelaterade konflikter var dock Sveriges lägsta utmärkande kategorier International Peace & Security, där den placerades 52: e och Världsorder, där den kom in vid 11: e.

Sådana insikter är precis vad Anholt säger att han ville belysa. Istället för att konkurrera mot varandra vill han att länderna ser rapporten som ett incitament att samarbeta.

Ett land med stark social innovation som Sverige kan lära oss USA, som rankade 46 i välstånd och jämställdhet och 12: e i hälsa och välbefinnande, en sak eller två om att göra människors liv enklare. Under tiden kunde ett land som Sydafrika, som rankades först i International Peace & Security, styra ett land som Sverige bort från att förlita sig på att sälja vapen för att öka sin ekonomi.

USA kom 21st. Den starkaste kategorin var hälsa och välbefinnande, för vilken den kom i 12: a av 163, men även med den beundransvärda rankningen slog Sverige ut i alla kategorier.

Vi försökte HelloFresh: Här är vad som hänt
Lycklig inställning för HelloFresh
Smarterare Ta med din egen enhetssäkerhet för ditt företag
IBM
Fyra saker som ditt molnåtgärd skulle kunna saknas
Microsoft Azure
av Taboola Sponsrade länkar
Kanske är det äntligen dags att packa våra väskor och bli do-gooder svenskar.

Topp 5:

1. Sverige

2. Danmark

3. Nederländerna

4. Förenade kungariket

5. Tyskland

Botten 5:

159. Irak

160. Centralafrikanska republiken

161. Mauretanien

162. Ecuatorial Guinea

163. Libyen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *