Hur Sverige blev ett av de mest innovativa länderna på jorden

“Vi kallar det Björn Borg-effekten”, säger Henrik Torstensson, grundare av svensk hälsa app Lifesum. “Du har plötsligt den här personen eller företaget som följer med och visar världen att det kan göras. Övernattning var Sverige extremt bra på tennis. Det var som om alla spelade det. ”

Sverige är inte så bra på tennis idag, men Torstensson medger det, men det är nästkommande när det gäller att skapa innovativa företag – och Spotify är den nya Borg.

Människor underskattar Spotifys prestation, säger Torstensson. Han borde veta att han arbetade där som chef för premiumförsäljningen innan han grundade Lifesum, en omfattande viktminskning och livsstilsspårningsapp som skryter över 20 miljoner användare.

Torstensson pratar med en underdådd blygsamhet som tynger graden av vad han säger. Det är ett typiskt svenskt drag – en del av en nationell psyke som har injicerats med ett enormt självförtroende tack vare flera miljarder dollarföretag som Spotify, Skype och King, utvecklaren av det vansinnigt populära Candy Crush-spelet.

Musikströmmingstjänsten är det första europeiska teknologibolaget som har tagit på sig de största amerikanska jättarna i eget spel och vann. Apple erkände effektivt så mycket när den inrättade sin egen rivaliserande strömmande tjänst 2015. Spotify har gjort detta från Stockholm, en stad med mindre än en miljon människor som har fler enhörningar – definieras som privatägda företag värderade till över 1 miljard dollar – per person än någon annan stad på planeten.

Stadens fenomenala framgång har uppmärksammat världen och skrynkat över hela Norden de senaste åren. Precis som alla verkade spela tennis på 1980-talet verkar det nu, alla programmerar – och den blomstrande tekniska scenen går från styrka till styrka. Göteborg, Sveriges andra stad och industriella hjärtat, är hemma för en ny startuppgång, redo att rulla av produktionslinjen på enhörningsfabriken. På bara fem år har Oslos uppstartsscenario gått från obefintlig till blomstrande, delvis tack vare offentliga investeringar.

USA har varit oerhört framgångsrikt när det gäller att producera världsbliende företag; en hög grad av ojämlikhet är den andra sidan av detta mynt. Det skärper wits och ger människor den skott som de behöver för att komma dit och göra någonting i världen. Välfärd raser “beroende” och latskap, så argumentet går. Samhällets förlorare är en nödvändig biprodukt av den typ av all-or-nothing miljö där vinnare vinner, och de vinner stora. Rikedom kommer att sippra ner.

Norden utgör ett svårt problem för peddlers av denna avhandling och erbjuder ett fundamentalt annat paradigm för framgång.

“Sverige är en fantastisk plats att starta ett företag och en fantastisk plats att höja en familj”
Sam Manaberi, grundare av Göteborgs uppstart, Trine
Sammanfaller med Skandinaviens uppgång verkar något vara rått i hjärtat av Silicon Valley, världens främsta teknik- och innovationskraftverk. År 2017 har ett genomgripande problem med sexuella trakasserier uppmärksammats. bristen på mångfald har fortsatt att plåga scenen på högre nivåer, och en rad andra företagsskandaler har skett sitt rykte.

Samtidigt levererar många västerländska regeringar stagnerande löner och svag tillväxt, vilket har hjälpt bränsle till återuppkomsten av den raspolitiska, högra identitetspolitiken – och en oroväckande uppdelning av social sammanhållning.

Riskmiljö
För Sam Manaberi, grundare av Göteborgs-baserad uppstart Trine, Sveriges sociala trygghetsnät och rikedom är hjärtat i det som gör hans land så innovativt.

“Sverige är en fantastisk plats att starta ett företag och en fantastisk plats att höja en familj”, säger han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *